Ekcémával küzdesz?

2020.06.15


Egyre többször fordulnak hozzám atópiás dermatitisszel (bőrgyulladás) és az érintettek kétségbeesve keresnek megoldást az állandó vagy időnként fellángoló viszketésre és szárazságra. Leginkább szteroid tartalmú krémet kapnak a tünetek enyhítésére, de az csak részmegoldást nyújt. Az ekcéma kialakulásának pontos okai nem ismertek, de belső hajlam és külső tényezők együttes hatásával magyarázható. A belső hajlam immunológiai okokra vezethető vissza, ennek egyik gyökerét a bél mikroflórájában kell keresni, ami sokrétű biokémiai funkciókkal rendelkezik és összefüggésben áll az ember egészségével. Biztosan hallottad már az unalomig ismételt reklámszövegekben, hogy Bifidobaktérium és Laktobacillus.

A furcsa nevük ellenére nagyon hasznos tagjai a bél lakóközösségének, mert túlsúlyuk képes megakadályozni a kórokozó baktériumok elszaporodását és felvértezik az immunrendszert a betolakodók ellen, így igazi testőrként óvnak a fertőző és atópiás (a velünk született, fokozott hajlam miatt kialakuló) megbetegedésekkel szemben. Ezért nagyon fontos tudatosan oda figyelned arra, hogy mindig toppon legyen a bél mikroflórád. 

Az ekcéma kialakulásának külső okai lehetnek a szennyezett, vagy bioaktív anyagokban szegény élelmiszerek, egyoldalú táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, antibiotikumos kezelések, légszennyezés (nehézfém terhelés), de a stresszes életmód is. Mindkét kiváltó ok ellen sokat tehetsz tudatos táplálkozással és életmódváltással. Kérj tanácsot szakembertől, hogy biztosan eredményes legyen a változás.

Ami jó a bélrendszerünknek, az jó az arcunknak is?

Úgy tűnik, igen. A legújabb trend szerint, a problémás bőr regenerációját a probiotikum tartalmú krémektől várhatjuk, mivel ezeknek a humánbarát baktériumoknak többféle jótékony hatásuk van. Fermentációval (erjesztéssel) állítják elő őket, így kerülnek a bőrápolókba és támogatásuknak köszönhetően nő a bőr önmegújító képessége és hatékonyabban tud védekezni a külső negatív hatásokkal szemben. Jelentős mértékben ránctalanítanak, hidratálnak, óvják a bőr mikrobiom (mikrobák összessége) egyensúlyát is. Nem biztos, hogy tudod, de a kínai öt elem tan szerint, a Fém elem (szervek szintjén tüdő-vastagbél) külvilág felé megnyilvánuló szerve a bőr. Már az ősi tudás, is alátámasztja a gondolatot, hogy ha jól működik a bélrendszerünk és figyelünk rá, hogy megfelelően használjuk a tüdőnket (nagyon felszínessé vált ugyanis a légzésünk), akkor nagyon szép és egészséges lesz a bőrünk is.