Egyensúlyt a szervezetedbe

2019.10.15

Az ásványi anyagok és vitaminok nélkülözhetelenek az emberi szervezet biológiai és biokémiai folyamatainak megfelelő fenntartásához. Ezen belül az izmok optimális működéséhez, a szívműködéshez, a vérképzéshez és a regenerálódáshoz is.

Tested ásványi anyagokat előállítani nem képes, ahogy néhány vitamint sem, ezért ezeket az anyagokat neked kell biztosítanod az elfogyasztott táplálékon keresztül. Mivel pótolhatalan szerepet töltenek be a szervezet biokémia reakcióiban és az elektromos inpulzusok átvitelében, építőkövei a csontoknak, porcoknak és a vérsejteknek is, ha valamelyik hiányzik a szervezetből vagy mennyisége jelentősen lecsökken, az betegségben, szervi elégtelenségekben nyilvánul meg.

Nézzük őket egyenként.

Kálciumhiány esetén csontritkulás, ízületi fájdalom, ekcéma, álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás jelenhet meg. 

Magnéziumhiány esetén keringési problémák és szívpanaszok, főleg aritmia, továbbá fáradtság és depresszió, valamint hörgőasztma léphet fel.

A krómhiány szorongásban és elégtelen cukoranyagcserében nyílvánul meg, és cukorbetegségbe is torkollhat.

A rézhiány a szervezetben vérszegénységhez, csontritkuláshoz és általános gyengeséghez vezethet.

A jód hiánya rendszerint fáradtságot és pajzsmirigy alulműködést okoz.

A szelén fontos antioxidáns, hiánya szív- és májbetegség, ill. daganatos megbetegedések kialakulásához vezethet.

A vas nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, ha kevés van belőle vérszegénység, emésztési panaszok és hajhullás keserítheti meg a mindennapokat.

A cink megfelelő inzulintermeléshez, sebgyógyuláshoz, jó halláshoz és számtalan biokémiai reakcióhoz szükségs ásványi anyag.

Foszforhiány esetén fáradtak és gyengék vagyunk, fájnak a csontjaink és szorongóvá válunk.

A szilícium a csontok, a köröm és a bőr egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet.

Sajnos ételeinkkel egyre kevesebb természetes eredetű ásványi anyagot tudunk a szervezetünkbe vinni (tápanyagszegény termőföldből hiányos termések lesznek) ezért jó minőségű étrend -kiegészítők segítségével kell pótolnunk őket. Ne feledd azonban: a jóból is megárt a sok!

A pótlást megalapozottan végezd, tartsd be az ajánlott adagolásokat és vedd figyelembe szervezeted aktuális állapotát és szükségleteit.